A sajt, az emberiség legnagyobb találmánya. Kezdetleges formában szinte minden korban megtalálható, illetve a középkortól rohamosan fejlődve már mindenhol sok fajtája létezik, és az egyik legfontosabb étel, vagy ételkiegészítő.
Személy szerint az egyik kedvenc ételem, szinte minden formájában, legyen az fondü, olvasztott, krémsajt süteményben, húsra, illetve zöldségre téve, egyszerűen szendvicsben, vagy csak magában.
A sajtok közül egyértelmű, hogy a holland és a svájci fajták kiemelkedőek. Persze ott a Chedar sajt, ami szintén egy isteni eledel. A sajtot nem csak az ínyencek fogyasztják, hanem minden ember, aki nem laktózérzékeny...
Állítólag a sajt az egér kedvenc eledele, valójában csak azért gondolták így, mert a sajtot a pincében tárolták, és ezért az egerek azt ették, lévén azok is ott tárolódtak (:D).
Szóval bármilyen sajt, legyen az macisajt, vagy svájci, trappista, vagy chedar érdemes megkóstolni, esetleg ötvözni más ételekkel.
Figyelemre méltóak még a penészes, illetve erjesztett sajtok. A kinézetük, és főleg kékes, vagy zöldes árnyalatuk miatt néha bizarrnak tűnhet, de aki nem kóstolja meg, egy élményt hagyhat ki az életéből.
Természetesen léteznek olcsó, úgynevezett "fröccsentett" sajtok, amik valahogy úgy néznek ki, hogy sajt, felöntjük minden vacakkal, becsomagoljuk műanyagba, rárakunk valami jó szlogent, meg néhány összetevőt (és közben égig reklámozzuk, és ráírjuk milyen egészséges) és berakjuk a hűtőpultba. Jelzem, hogy aki ilyet eszik, az általában más milyet nem. De ezeknek a sajtoknak is van valami érdekes bukéjuk... Annyira nem rosszak, mondom én, az ínyenc...
De lényeg a lényeg, a sajt, mindig egy fontos étel, illetve ételkiegészítő volt, most is az, és az is lesz örökre, amíg világ a világ.